logo mob crni

logo crni
logo crni
T Logo 3c p DE
logo filmofeel 2017

app store ikona google play ikona

Prijavi se na newsletter

 

Pustolovni laboratorij profesora Baltazara

BALT1

RADIONICA IZRADE ANIMIRANOG FILMA
DATUM ODRŽAVANJA: 12.–20. srpnja 2017.
MJESTO ODRŽAVANJA: Circolo – Zajednica Talijana Pula (velika dvorana u prizemlju)
VODITELJI: Manuel Šumberac i Vibor Juhas

"Jednom davno živjela je lijepa princeza čiji su obrazi bili crveni kao ruža, a koža bijela kao snijeg. Zato su je i zvali Snjeguljica." Riječ je, naravno, o slavnom crtiću koji smo svi stotinu puta gledali i prepričavali. A znaš li da se radi o prvom dugometražnom animiranom filmu? Znaš li da je Micky Mouse, jedan od najpopularnijih crtanih likova, ujedno i naslov prvog zvučnog animiranog filma?

Jesi li se ikad zapitao/la što je to zapravo animirani film? U čemu se razlikuje od igranog ili dokumentarnog filma? Animirani film nije bilo kakva animacija, mora imati svoju radnju, a likovi i pozadina su nacrtani. Ako si spreman/na oživjeti niz svojih crteža, ispričati priču u pokretu, zajedno s nama maštati, udahnuti ljubav prema filmskoj umjetnosti, pustolovni laboratorij profesora Baltazara nestrpljivo te čeka.

O PROGRAMU:
Radionica je zamišljena kao jednotjedni program u kojem djecu upoznajemo s tehnikama izrade i produkcije animiranog filma. Prolaze se svi segmenti: razrada priče, scenarija, kreiranja likova i njihovih osobnosti, osnove animacije i produkcije.
Djelić uvoda bit će posvećen i klasičnoj animaciji te jednostavnim i zabavnim vježbama za shvaćanje njezinih osnovnih principa i zakona, poput "squash & stretch" i slično.

Uz objašnjenja i usporedbe pregledavaju se segmenti nekih od najkvalitetnijih profesionalnih i amaterskih animiranih filmova.
Nakon upoznavanja s osnovama nastavljamo s izradom kratkog jinglea za Pulicu, pri čemu polaznici uz mentore prolaze sve segmente koje su naučili u "teorijskom" uvodu. Tehnika koju će polaznici upoznati jest kombinacija CGI i Cut-Out animacije. Elementi i osnova za jingle bit će već pripremljeni te će polaznici svojim radom i idejama utjecati na njihovu finalnu kompoziciju, produkciju i postprodukciju.

Bit će ponuđeni predefinirani likovi te će se više vremena posvetiti njihovoj animaciji i kreiranju od postojećih elemenata. Posvetit ćemo se i auditivnim segmentima animacije (šumovi, glazba, voice-overi).
Uz prezentaciju i objašnjenje odradit ćemo i praktični dio snimanja šumova i voice-overa za jingle i naučiti kako se glazba najpraktičnije implementira u finalni proizvod.

Uz sve te segmente potrebno je naglasiti da će se u fokus staviti nezavisna i niskobudžetna produkcija te tehnička rješenja i trikovi kojima se one služe ne bi li što kvalitetnije i profesionalnije realizirale svoje projekte. Polaznici će naučiti kako uz pomoć računala i nekoliko programa mogu početi stvarati svoje animirane filmove.

Prijave su zatvorene!

Manuel PhotoManuel Šumberac rođen je 1988. u Puli, gdje 2007. maturira u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna, Odsjek Grafičkog dizajna. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za animirani film i nove medije. 2013. postaje magistar animiranog filma i novih medija. Tokom studija dobiva brojna priznanja za najboljeg studenta godine. Do sada je realizirao 4 autorska animirana filma: „Escargot" (2010.), „Vesla" (zajedno sa Zdenkom Bašićem, 2011.), „U sjeni" (2011.) i „Mehaničko srce" (2013.) te 3 animirana glazbena videa za hrvatskog glazbenika Gibonnija. Za film „Escargot" osvaja drugu nagradu na 42. Reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva te prvu nagradu na festivalu Balkans Beyond Borders. Za animirani video spot „Žeđam" osvaja glazbenu nagradu Porin za najbolji video spot 2010. godine. Pored animacije bavi se i ilustracijom.  
 
VJ1Vibor Juhas rođen je 1982. godine u Puli. Bavi se ilustracijom, animacijom, glazbom i filmom. Autor je nekolicine glazbenih spotova sastava iz Pule i okolice. 2011. završio je svoj prvi kratki igrani film „No Way Out". 2012. godine u suradnji sa Monteparadiso kolektivom stvara dugometražni dokumentarni film „Monteparadiso 20" koji nakon premijere u Puli nastavlja svoj put po raznim festivalima u Hrvatskoj i okolici. Ilustrator je knjige za djecu „Strahosmijeh" i slikovnice „Ponoć u Parku 52.", nekolicine kratkih stripova, a trenutno radi na novom animiranom filmu i interaktivnoj slikovnici. Radi kao dizajner na manifestaciji Sa(n)jam knjige u Istri.

 

 

T Logo 3c p DE

logo filmofeel 2017


app store ikona google play ikona

Prijavi se na newsletter

 
image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu

pulaplus