logo mob crni

logo crni
logo crni
T Logo 3c p DE
logo filmofeel 2017

app store ikona google play ikona

Prijavi se na newsletter

 

Zemlja u fokusu: Češka kinematografija

Iza svake uspješne kinematografije nalazi se i dobro organizirani sustav, a onaj u Češkoj jedan je od takvih. U njoj se godišnje snimi 40-ak dugometražnih igranih i 30-ak dugometražnih dokumentarnih filmova, koji su tijekom prethodne godine činili gotovo trećinu prodanih ulaznica na blagajnama lokalnih kina. Uz bogatu domaću proizvodnju, Češka je uspješna i u izvozu filmskih usluga. Od 2010. godine pa do danas, preko 185 međunarodnih produkcija koristilo je iskustvo i znanje čeških profesionalaca, infrastrukturu i mjere poticaja.


Češka je ujedno i dugogodišnji partner hrvatskoj kinematografiji. Obrazovanje na prestižnoj Školi za film i televiziju u Pragu (FAMU) obilježilo je dio generacije filmaša iz Hrvatske i Srbije koji su neke od svojih najboljih filmova snimili 70-ih i 80-ih. Filmski festivali u Karlovim Varima i Jihlavi važne su platforme za promociju hrvatskih igranih i dokumentarnih filmova, a suradnja se u posljednjih nekoliko godina nastavila i kroz međunarodne koprodukcije u filmovima kao što su Ministarstvo ljubavi i Ustav Republike Hrvatske.

S obzirom na to da je Češka zemlja prijatelj ovogodišnjeg festivala, Hrvatski audiovizualni centar i Pulski filmski festival organiziraju okrugli stol na kojem će se predstaviti način funkcioniranja češke kinematografije te razgovarati o primjerima dobre prakse u koprodukcijama, međunarodnoj promociji, izvozu filmskih usluga te odnosu prema kinematografskoj baštini.

Sudjeluju: Barbora Ligasová (Češki filmski centar), Pavlína Žipková (Češka filmska komisija), Kateřina Fojtová (Nacionalni filmski arhiv), Julietta Sichel (8Heads Productions).

T Logo 3c p DE

logo filmofeel 2017


app store ikona google play ikona

Prijavi se na newsletter

 
image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu

pulaplus