logo mob crni

logo crni
logo crni
T Logo 3c p DE
logo filmofeel 2017

app store ikona google play ikona

Prijavi se na newsletter

 

Posljednji dan Pula PROfessionala 2017.

Vremeplov: Princeza koralja

Zemlja u fokusu: Češka kinematografija

U petak, 21. srpnja, završen je program Pula PROfessional. U 10:00 sati organizirano je predstavljanje kinematografije Češke, zemlje partnera, a u 12:00 sati je predstavljena publikacija Princeza koralja, zbornik filmografskih članaka o snimanjima na Jadranu 1937. godine.

Češku kinematografiju predstavili su Barbora Ligasová (Češki filmski centar), Pavlína Žipková (Češka filmska komisija), Kateřina Fojtová (Nacionalni filmski arhiv), Julietta Sichel (8Heads Productions). Moderator predstavljanja bio je Mario Kozina (HAVC).

Razgovarajući o sustavu financiranja i promocije češkoga filma, dan je naglasak na produkciju dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, ali i izvoz filmskih usluga. Također, istaknuto je dugogodišnje partnerstvo hrvatske i češke kinematografije, s recentnim filmskim uspješnicama  Ministarstvo ljubavi i Ustav Republike Hrvatske.

Knjižicu Princeza koralja predstavili su u 12:00 sati na Giardinima urednik Leon Rizmaul, ravnatelj HAVCa Daniel Rafaelić i upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke, Aleksandar Erdeljanović.

Publikacija je vezana za ovogodišnje izdanje Kinoteke u projektu Vremeplov, u sklopu kojeg se u Pulu dovodi i s 35 mm filmske vrpce prikazuje njemačko-jugoslavenska koprodukcija, film Princeza koralja iz 1937. godine. Riječ je o zabavnom filmu snimljenom u Splitu, Hvaru i ponajviše na otoku Zlarinu. U glavnim ulogama pojavljuju se tadašnji slavni gastarbajteri Ivan Petrović i Ita Rina, a glazbu je napisao splitski skladatelj Ivo Tijardović. Istog tog ljeta Tijardović je skladao i za kratki kulturni film Pjesma Jadrana, kojeg također dovodimo nakon osamdeset godina na jadransku obalu.

Svojim tekstovima Princezu koralja analiziraju filmski arheolozi Dejan Kosanović, Daniel Rafaelić i Stanko Ferić, a Pjesmu Jadrana Leon Rizmaul. Biografiju glavnog pokretača tadašnjeg snimanja u Dalmaciji, slavnog glumca Ivana Petrovića, piše Aleksandar Erdeljanović, a filmsku glazbu Ive Tijardovića predstavlja muzikologinja Irena Paulus.

Projekcije filmova Princeza koralja Pjesma Jadrana održat će se u subotu 22. srpnja 2017. godine u 19:00 sati u Kinu Valli.

T Logo 3c p DE

logo filmofeel 2017


app store ikona google play ikona

Prijavi se na newsletter

 
image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu

pulaplus