logo mob crni

logo crni
logo crni
T Logo 3c p DE
logo filmofeel 2017

app store ikona google play ikona

Prijavi se na newsletter

 

Ljubiša Samardžić, 19.11.1936.- 8.9.2017.

PSPULAljubisaCLANAK

Najnagrađivaniji filmski autor tijekom duge povijesti Pulskog filmskog festivala, dobitnik čak 6 Zlatnih arena za glumačko ostvarenje u 9 filmova.

Ljubiša Samardžić – Smoki (Skopje, 19.11.1936. - 8.9.2017.), bio je srpski glumac i redatelj. Studirao je pravo, ali je kasnije završio Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu u klasi Bojana Stupice. Na kazališnim daskama je glumio na samom početku karijere nakon čega se u potpunosti okreće filmu i ostvarajebrojne nezaboravne i višestruko nagrađivane filmske uloge. Debitirao je 1961. u filmu Igre na skelama, S. Weyganda, a pažnju kritike privlači već sljedećom ulogom šarmantnog nespretnjakovića u Prekobrojnoj iz 1962., B. Bauera. Ugled učvršćuje 1963. filmovima Peščani zamak, B.Hladnika, Dani, A.Petrovića i Desant na DrvarF.Hadžića.

Tijekom sljedeća četiri desetljeća glumio je glavne, sporedne i epizodne uloge u više od 200 filmova različitih žanrova i osvojio brojne nagrade na Festivalima u Jugoslaviji, Srbiji i šire. 1967. godine na Festivalu u Veneciji dobio je CopaVolpi za ulogu u filmu Jutro, P. Đorđevića. Najnagrađivaniji je filmski autor tijekom duge povijesti Pulskog filmskog festivala, dobitnik čak 6 Zlatnih arena za glumačko ostvarenje u 9 filmova:
1973. - Zlatna arena za najbolju mušku ulogu u filmovima Bombaši, P. Golubovića, Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj, K. Papića i Sutjeska, s. Delića;
1975. – Zlatna arena za najbolju sporednu mušku ulogu u filmovima Crvena zemlja, T. Jankovića i Doktor Mladen, M. Mutapčića;
1977. – Zlatna arena za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu Specijalno vaspitanje, G. Markovića:
1980. – Zlatna arena za najbolju mušku ulogu u filmu Rad na određeno vreme, M. Jelića;
1982. – Zlatna arena za najbolju mušku ulogu u filmu Savamala, Ž. Mitrovića;
1988. – Zlatna arena za najbolju mušku ulogu u filmu Kuća pored pruge, Ž. Dragojević.

Kultne uloge na malim ekranima ostvario je u brojnim i iznimno gledanim televizijskim serijama od kojih su najznačajnije: Kuda idu divlje svinje, Ivana Hetricha; DimitirijeTucović,E. Galića; Vruć vetar, Aleksandra Đorđevića i Policajac s Petlovog brda, M. Vukobratovića.2000. godine režira svoj prvi film Nebeska udica, koji se premijerno prikazao na filmskom festivalu Berlinu. Nataša iz 2001. i Konji vrani iz 2007. godine prikazani su na Pulskom filmskom festivalu.

Miljenik publike i glumačka ikona, Ljubiša Samardžić, ostat će zapamćen kao jedan od najvećih i najvažnijih filmskih autora s prostora bivše Jugoslavije. 2013. godine povodom velike 60. obljetnice Festivala, Ljubiša je u društvu glumice Milene Dravić i brojnih drugih kolegaposljednji put boravio u Puli. Njegov dolazak pred publiku je baš kao i toliko godina ranije izazvao ovacije.

T Logo 3c p DE

logo filmofeel 2017


app store ikona google play ikona

Prijavi se na newsletter

 
image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu

pulaplus